
Meme Küçültme Ameliyatı
Meme küçültme ameliyatı, memelerin boyutlarını küçültmek amacı ile fazla cildin, yağın ve meme dokusunun alınması işlemidir. Memeler hormonal, genetik ya da fazla kilo alma gibi çeşitli nedenler ile büyüyebilir. Çok büyük memeler estetik olarak güzel olmadığı gibi, fiziksel olarak da kişinin sağlığını olumsuz etkileyebilir.


Meme büyüklüğüne göre yaklaşık olarak 2 ila 4 saat kadar süren operasyon, meme boyutu ve tipine göre farklı metotlar kullanılarak, cilt ve meme dokusunun alınmasıyla yapılır. Her hastanın beklentisi, meme dokusunun sıkılığı, büyüklüğü, sarkıklığı ve şekli farklıdır. O nedenle ameliyatlar kişiye özel tekniklerle yapılmalıdır. Meme küçültme işlemi sonrasında kişi 1 hafta içinde günlük yaşamına devam edebilir. Operasyonun ardından görünür hâlde olan küçük kesi ve dikiş izleri yaklaşık 3-4 ay sonra cilt rengine dönerek belli belirsiz bir hâl alır.
Meme küçültme ameliyatları sadece estetik kaygılar ile değil çoğu zaman sırt-boyun ağrısı, duruş bozuklukları gibi fiziksel olarak hastaya verdiği rahatsızlık nedeni ile tercih edilmektedir.


Meme küçültme ameliyatından önce hastanın dikkatle değerlendirilmesi gerekir. Öncelikle mamografi ve meme ultrasonu ile meme içerisinde bir lezyon olup olmadığı değerlendirilir. Meme içerisinde saptanacak bir lezyon ameliyat planını değiştirebilir.
Ameliyat öncesinde diyabeti olan hastaların kan şekeri kontrolünün sağlanmış olması, sigara kullanan hastaların en az 8 hafta önce sigarayı bırakması ameliyat sonrasında yara iyileşmesinin sağlıklı olması için gerekmektedir. Bu önlemin amacı sigaraya bağlı oluşabilecek doku dolaşım bozukluklarının önüne geçmektir.

Ameliyatın
Riskleri Nelerdir?
-
Ameliyat sonrasında nadir olarak enfeksiyon ve kanama görülebilir.
-
Meme başı duyusu olumsuz etkilenebilir.
-
Ameliyat sırasında süt kanalları zedelenebileceğinden memenin süt verme potansiyeli düşebilir.
-
Nadiren meme başının dolaşımı bozulabilir ve meme başının kaybına kadar gidebilir. Bu gibi durumlarda yeniden meme başı oluşturulması, greftler ve tatuaj gibi çeşitli yöntemler kullanılabilir.
-
Diyabetik veya sigara kullanan hastalarda yara iyileşmesinin gecikmesi veya yara ayrışması gibi durumlar görülebilmektedir. Dikkatli bir yara bakımı ile bu süreç atlatılmaktadır.
-
İyileşme döneminden sonra nadiren meme simetrisinde bozulma görülebilir.

Ameliyat tekniğine ve meme boyutuna göre operasyon yaklaşık 2-4 saat sürmektedir. Ameliyat sonrası 2-3 gün hastanede takip gerekmektedir. Sonrasında drenler çekilir ve taburculuk yapılır. İlk günden itibaren bir süre özel sıkı sporcu sütyenleri memeni şekil alması ve desteklenmesi için kullanılır. 2. haftada yapılan kontrol sırasında dikişler alınır ve izlerin azalması için özel kremler kullanılır. Özel sutyen sayesinde hasta, 1 hafta ev istirahatinin ardından günlük yaşamına dönebilir. Ancak 6 hafta boyunca sporcu sutyenine benzer nitelikte özel bir sutyen takılması önerilir. Operasyon sonrasında 6 ila 12 ay boyunca yaşam kalitesini düşürmeyecek şekilde memelerde hafif şiddette batma ve sızlama hissedilebilir.
Hemen hemen tüm operasyonlarda olduğu gibi meme küçültme ameliyatından sonra da cilt üzerinde iz kalabilir. İzin şekli ve boyutu, operasyon sırasında kullanılan tekniğe göre değişir. Ameliyat izi, memenin ne kadar sarktığına ya da ne kadar fazla küçültülmek istediğine bağlı olarak da farklılık gösterir.
Meme küçültme ameliyatı sonrasında 1 hafta evde istirahat edilmesi önerilir. Memelere baskı yapmayan ve sallanmasını önleyen sporcu sutyeni kullanımı, ağrı miktarının azaltılmasında ve memenin şekillenmesinde de büyük önem taşır. Yaklaşık 4 hafta boyunca ağır yük taşınmaması, itme ve çekme hareketlerinden kaçınılması gerekir. Hafif egzersiz hareketleri ancak 1. ayın dolmasının ardından yapılabilir. Ağırlık kaldırmaktan, kol ve göğüs kaslarını zorlayan hareketlerden de kaçınılmalıdır.
Meme küçültme ameliyatından sonra meme dokusu, ödemli ve şiş görünür. Oluşan bu şiş görünüm, yaklaşık 3 ila 4 hafta içinde azalır ve memelerin gerçek görünümüne kavuşması yaklaşık 1 yıl sürer. Meme ameliyatından sonra doku ve yara izinin hızlı iyileşmesi için sigara ve alkol tüketimi en az bir ay süreyle bırakılmalıdır. Sigara ve alkol tüketimi, hücre yenilenmesini etkilediğinden aynı zamanda ameliyat izinin görünürlüğünü de olumsuz yönde etkiler.